Wczytuję dane...
Realizacja zamówienia: na zamówienie ( przewidywany czas 21 dni rob.)
Producent: Marstall

Sensation-Pro to innowacyjna pasza dla koni sportowych zapewniająca pokrycie pełnego zapotrzebowania organizmu we wszystkich sześciu aspektach zdrowotnych:

  • sprawny układ odpornościowy
  • zdrowy żołądek i jelita
  • silne i sprawne mięśnie
  • zdrowe stawy i ścięgna
  • wydolność układu oddechowego
  • mocne kopyta, zdrowa skóra i błyszcząca sierść

Produkt Sensation-Pro zapobiega błędom żywieniowym wynikającym z zadania nadmiernej lub niewystarczającej ilości składników odżywczych w codziennych dawkach pokarmowych. 

Mannanooligosacharydy i β-glukany aktywnie wspierają układ odpornościowy wiążąc i unieszkodliwiając patogeny oraz toksyny znajdujące się w treści pokarmowej. Ich działanie probiotyczne dodatkowo wspiera rozwój korzystnej mikroflory jelitowej.

Aminokwasy w czystej formie - w szczególności lizyna, metionina i treonina stanowią bazowy budulec dla mięśni i wspierają wzrost zdrowej sierści i kopyt.

MSM (metylosulfonylometan) - siarka pochodzenia organicznego, wykazuje działanie przeciwzapalne oraz wspomaga regenerację ścięgien i stawów.

Drożdże piwne wspierają procesy trawienia włókna surowego oraz przyswajalność składników odżywczych w celu ograniczenia fermentacji w jelitach. Dzięki temu nawet 70% mykotoksyn w jelitach ulega związaniu i zneutralizowaniu.

Nasiona chia dostarczają wysokie dawki aminokwasów. Dodatkowo chronią i odżywiają śluzówkę żołądka i jelit uwalniając śluz w kontakcie z wilgotną treścią pokarmową. Nasiona chia są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Ich działanie antyoksydacyjne wiąże wolne rodniki, które namnażają się szczególnie podczas dużego wysiłku i w sytuacjach stresowych.

Aronia jest źródłem polifenoli i antyoksydantów - stąd jej działanie przeciwzapalne. Dodatkowo dostarcza dużą dawkę polifenoli, witaminy K i C wzmacniając tym samym układ odpornościowy.

Jagody goji zawierają polisacharydy, które stanowią pożywkę dla właściwej flory bakteryjnej w jelitach. Wysoka zawartość antyoksydantów chroni organizm przed wolnymi rodnikami.

Jagody głogu w medycynie naturalnej znane są z pozytywnego wpływu na sprawność układu sercowo-naczyniowego.

Owoce dzikiej róży są bogatym źródłem witaminy C, która odgrywa istotną rolę w działaniu układu odpornościowego.

Chleb świętojański dostarcza wtórnych substancji roślinnych, które wspierają układ pokarmowy i oddechowy, a także stymulują apetyt.

Olej lniany jest bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów omega 3 o działaniu przeciwzapalnym. Dostarcza również łatwo dostępną i skoncentrowaną energię oraz naturalną witaminę E, która odgrywa szczególną rolę w metabolizmie tkanki mięśniowej. Sylimaryna z ostropestu plamistego stymuluje oczyszczanie i regenerację wątroby. 

Koper włoski dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych i wtórnych substancji roślinnych (flawonoidów i kumaryny) wspiera żołądek, jelita oraz górne drogi oddechowe.

Tymianek bogaty w olejki eteryczne i wtórne substancje roślinne (flawonoidy, monoterpeny, triterpeny i bifenyle) wspomaga drogi oddechowe i stymuluje regenerację błony śluzowej żołądka.

Rumianek zawiera olejki eteryczne i wtórne substancje roślinne (flawonoidy, glikozydy, triterpeny, kumaryny) wspierające układ pokarmowy.

Skład podstawowy
   
Składniki  
     
Siano suszone gorącym powietrzem    
Płatki kukurydzy    
Płatki soi    
Drożdże piwne    
Olej lniany    
Olej z ostropestu plamistego    
Owoce aronii    
Makuch z nasion szałwii hiszpańskiej    
Proso ekspandowane    
Płatki zielonego groszku    
Suszona marchew    
Ściany komórkowe drożdży (Saccharomyces Cerevisiae)    
Owoce dzikiej róży    
Mączka z alg morskich    
Pulpa z cykorii    
Owoce głogu    
Zioła: tymianek, koper włoski, kmin rzymski, rumianek    
Mączka chleba świętojańskiego    
Fosforan jednowapniowy    
Metylosulfonylometan (MSM)    
Jagody goji    
Chlorek sodu    
Tlenek magnezu    
 
Dodatki dietetyczne
 
Witaminy Zawartość (na kg) 
     
Witamina A 13 000,00 I.E.
Witamina B1 40,00 mg
Witamina B2 15,00 mg
Witamina B6 33,00 mg
Witamina B12 120,00 µg
Witamina C  90,00 mg
Witamina D3  1 150,00 I.E.
Witamina E 840,00 mg
Biotyna 1 200,00 µg
Chlorek choliny 550,00 mg
Kwas foliowy 13,00 mg
Kwas nikotynowy 60,00 mg
Kwas pantotenowy 40,00 mg
 
Mikroelementy Zawartość (na kg) 
     
Cynk 356,00 mg
Jod 1,00 mg
Mangan 176,00 mg
Miedź 61,50 mg
Selen 1,50 mg
Żelazo 170,00 mg
Analiza wartości odżywczych
     
Energia 12,50  MJ
Białko surowe 16,80  %
Białko ogólne strawne 112,00  g
Tłuszcz surowy 8,70  %
Włókno surowe 10,00  %
Popiół surowy 9,40  %
Wapń 0,90  %
Fosfor 0,40  %
Sód 0,20  %
Magnez 0,30  %
Skrobia 16,50  %
Cukier 2,70  %
 
Aminokwasy
     
Lizyna 0,80  %
Treonina 0,95  %
Metionina + Cysteina 0,55  %
Tryptofan 0,10  %
Walina 0,45  %

Analiza wartości odżywczych
     
Energia 12,50  MJ
Białko surowe 16,80  %
Białko ogólne strawne 112,00  g
Tłuszcz surowy 8,70  %
Włókno surowe 10,00  %
Popiół surowy 9,40  %
Wapń 0,90  %
Fosfor 0,40  %
Sód 0,20  %
Magnez 0,30  %
Skrobia 16,50  %
Cukier 2,70  %
 
Aminokwasy
     
Lizyna 0,80  %
Treonina 0,95  %
Metionina + Cysteina 0,55  %
Tryptofan 0,10  %
Walina 0,45  %